Verzorging van een Ragdoll

Een Ragdoll wordt soms gezien als een ras dat weinig verzorging nodig heeft. Ragdolls hebben natuurlijk net zoveel verzorging nodig als elk andere kat, maar ze hebben als ras geen speciale kenmerken die speciale aandacht nodig hebben.

Hoewel het lijkt dat de lange zijde zachte vacht van een Ragdoll veel werk geeft, is dit eigenlijk erg makkelijk om te onderhouden. In tegenstelling tot Perzische katten, die elke dag een borstelbeurt nodig hebben, heeft de vacht van een Ragdolls geen neiging tot klitten en heeft weinig verzorging nodig. Ragdolls begrijpen dat de mens een drukke agenda heeft, en verzorgen hun vacht daarom ook zelf. Doordat ze geen ondervacht hebben, verharen Ragdolls ook relatief weinig. Het is voldoende om ze een keer per week te borstelen om eventuele losse haren te verwijderen en om haarballen (die zeldzaam zijn) te voorkomen.

Over vaccinaties zijn de meningen onder fokkers nog verdeeld, sommige fokkers zeggen dat de Ragdoll geen inentingen moet krijgen met levende vaccinatiestoffen. Maar in het algemeen is een Ragdoll een gezond ras, en heeft geen speciale aandachtspunten voor wat betreft zijn gezondheid. Sommige lijnen kunnen bepaalde nier of hart problemen met zich meedragen, maar daar is tegenwoordig goed op te testen en dit kan bij meerdere kattenrassen in meer of mindere mate voorkomen. Het is in ieder geval goed om een Ragdoll altijd bij een betrouwbare fokker te kopen die ook bepaalde gezondheidsgaranties kan geven.

Door zijn natuurlijke vertrouwen mogen Ragdolls liever niet alleen naar buiten. Omdat ze te goed van vertrouwen zijn zullen ze iedereen als een vriend zien. Katten alleen naar buiten laten is op zichzelf al gevaarlijk in deze moderne wereld. Een binnenkat leeft een gezonder leven, en in stedelijke gebieden leeft een binnenkat tien jaar langer dan een kat die buiten komt. Je kat kan onder een auto komen, gebeten worden door een hond, of hij kan gestolen worden. Veel mensen vinden het binnen opsluiten van een kat zielig, maar buitenkatten sterven hoogst waarschijnlijk een gewelddadige dood. Gelukkig kan een Ragdoll zich goed aanpassen aan kleine appartementen en kunnen ook gemakkelijk getraind worden om met een halsband en aangelijnd naar buiten te gaan.

Onthoud in ieder geval dat Ragdolls drie keer groter dan normale katten kunnen worden, dus koop niet de kleinste kattenbak, draagmand enzo.. Zeker als je een Ragdoll kat krijgt; mannetjes Ragdolls kunnen behoorlijk groot worden!