Karakter

Ragdolls verdienen echt hun naam. De naam verwijst naar de neiging van de Ragdoll om al zijn spieren te verslappen zodra ze opgetild worden en zich volledig te ontspannen zodra ze in je arm liggen, maar ze hebben andere kenmerken die met een lappenpop verband houden: ze zijn vriendelijk, lief, volgzaam, zacht en sereen. Alhoewel ze veel goede eigenschappen hebben, is het toch de persoonlijkheid van de Ragdoll die veel mensen Ragdoll verslaafd heeft gemaakt!

Ragdolls zijn echt op de mens gericht, ze zijn graag bij mensen in de buurt en hechten zich sterk aan hun eigenaar. Vele Ragdoll eigenaren vertellen dat hun kat op hen wacht bij de deur totdat ze thuis komen, en ze door het hele huis achtervolgt als een schaduw. Ragdoll eigenaars zijn zelden alleen; Ragdolls willen graag deelnemen aan alles wat in huis gebeurd en willen graag hun baasje "helpen" met alles wat ze doen. Omdat de Ragdoll graag bij je in de buurt blijft, moet je altijd uitkijken niet op ze te stappen. Gelukkig vergeten en vergeven ze snel. Omdat Ragdolls erg sociaal zijn, zou je minstens twee katten in huis moeten hebben als je vaak weg bent.

Ragdolls zijn kalm, maar toch ook wel actief en willen graag spelen. Door hun makkelijk karakter kunnen Ragdolls goed overweg met andere dieren in huis, en kinderen zijn ook geen probleem. Ze gebruiken zelden hun nagels als ze spelen. Ragdolls kunnen gemakkelijk in een klein appartement gehouden worden, en vinden het prima om altijd binnen te zitten. Je moet dan wel met ze spelen en ze voorzien van kattenspeeltjes en een klimpaal. Om precies te zijn: Ragdolls mogen eigenlijk nooit alleen naar buiten, omdat ze (te) goed van vertrouwen zijn en iedereen zien als een vriend. Dat goede vertrouwen zie je ook in de manier waarop mensen met ze omgaan: Je kan een Ragdoll op zijn rug leggen en ze als een baby vervoeren, je kan ze in je nek leggen en dragen als een stola. En, in tegenstelling tot andere katten, Ragdolls houden ervan om geaait te worden op hun buik.

Ragdolls zijn meestal niet erg spraakzaam, en hebben een zachte stem. Toch hebben ze een grote woorden schat, en vaak kunnen Ragdoll eigenaren de diverse "mauws", "miauws", "pieps" en "Rrrrrs's" onderscheiden en herkennen.!

Ragdolls zijn minder eigenwijs dan andere katten vaak kunnen zijn, en kunnen makkelijk worden getraint. Ze leren meestal de zelfde trukjes als honden, zoals het apporteren van een speeltje. Ze kunnen ook makkelijk aangeleerd worden om met de riem om "uitgelaten" te worden, of om bijvoorbeeld alleen de krappaal voor hun nagels te gebruiken. Ragdolls zullen meestal niet je hele huis verbouwen als je niet thuis bent, omdat ze zo rustig zijn, en ook liever gewoon op de grond blijven dan bovenop kasten te springen. Doordat ze geen ondervacht hebben, verharen Ragdolls relatief weinig.

Vergeet niet dat dit de algemene kenmerken van een ragdoll zijn, en zoals in elk kattenras geldt dit niet altijd voor elke ragdoll. Elke ragdoll is een individue op zichzelf!