Het uiterlijk van de Ragdoll

Het eerste wat je opvalt als je een Ragdoll ziet is zijn postuur. Poezen wegen meestal tussen de 3 en 6 kilo, en katters tussen de 5 en 10 kilo. Dit maakt ze drie keer groter dan 'normale' katten! De Ragdoll is één van de grootste gefokte kattenras in de wereld en worden zelfs genoemd in het Book of World Records. Ragdolls groeien langzaam en het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar tot ze volwassen zijn en uit gekleurd zijn.

Ragdolls zijn groot gespierd en grof gebouwd, met een krachtige borst en grote schouders. De ogen zijn groot, ovaal en altijd blauw. Een donkere kleur blauw heeft de voorkeur. De oren zijn groot en rond en wijzen lichtjes naar voren. De hoek waarin de oren zich bevinden ziet eruit als een ski schans. De staart is lang en vol.

De vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Ze hebben meestal langer haar rondom de nek en op de schouders.

Alle Ragdolls zijn "gepointe" katten, waarmee bedoeld wordt dat hun gezicht, oren, poten en staart donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. De point kittens worden wit geboren, waarna de kleuren en patroon langzaam duidelijk wordt. Ragdolls worden donkerder met de jaren, en jonge katten hebben meestal het grootste contrast tussen de points en hun lichaamskleur. 

De kleuren van de Ragdoll zin Seal, Bleu, Chocolate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in Lynx (tabby voor). De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bicolour.

Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een colourpoint mag absoluut geen wit hebben.

Mitted:          Mitted betekend gehandschoend. Bij een mitted zijn de points gekleurd. Daarnaast heeft de mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep.                           Sommige mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-colour:     Het masker is gekleurd maar bevat een omgekeerde , witte "V". Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.