Het begin van het Ragdoll ras is zowel controversieel als mysterieus. Het ras werd in de jaren '60 gecreëerd door Ann Baker, een Amerikaanse fokker in Riverside, Californië. Ze gebruikte Josephine, een gewone straatkat, als basis voor het ras. Na een auto-ongeluk begonnen de kittens van Josephine een kalm en sociaal karakter te vertonen. Ann besloot met deze speciale kittens verder te fokken en creëerde zo de Ragdoll. Ondanks Ann's excentrieke claims en strikte regels, groeide het ras wereldwijd en is het nu een van de snelst groeiende kattenrassen.
Lees meer
Ragdolls zijn echte lappenpoppen: ze ontspannen volledig als je ze optilt en zijn vriendelijk, zacht en volgzaam. Ze zijn enorm gehecht aan hun eigenaar en volgen hen als een schaduw door het huis. Ragdolls zijn sociaal, kalm, speels en kunnen goed met andere dieren en kinderen omgaan. Door hun aanhankelijke karakter raden we aan minstens twee katten te houden als je vaak weg bent. Ragdolls zijn minder eigenwijs dan andere katten en kunnen makkelijk worden getraind.
Lees meer
Het eerste dat opvalt aan een Ragdoll is zijn indrukwekkende grootte. Poezen wegen tussen de 3 en 6 kilo, terwijl katers tussen de 5 en 10 kilo wegen. Ze zijn gespierd, hebben grote schouders, een krachtige borst en blauwe ogen. De vacht is halflang en zijdezacht, met langere haren rond de nek en schouders. Ragdolls zijn "gepointe" katten, wat betekent dat hun gezicht, oren, poten en staart donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. Ze komen in drie variëteiten: Colourpoint, Mitted en Bi-colour.
Ragdolls staan bekend als een ras dat weinig verzorging nodig heeft. Hun zijdeachtige vacht klit niet snel en hoeft slechts wekelijks geborsteld te worden. Hoewel Ragdolls geen specifieke gezondheidsproblemen hebben, is het belangrijk om een betrouwbare fokker te kiezen. Vanwege hun goedgelovige karakter kunnen Ragdolls beter niet alleen naar buiten, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Binnen blijven is veiliger en verlengt hun levensduur. Ze kunnen ook getraind worden om aangelijnd naar buiten te gaan.